Runt 20-årsåldern tränger oftast dina fyra permanenta visdomständer fram, men inte sällan bringar de besvär och värk så till den grad att du kan behöva behandling, i vissa fall operation.
Varför har du ont i dina visdomständer? Svaret är enkelt – det finns ingen plats för dem att växa på. De tränger fram på platser där det saknas utrymme och det kan leda till att andra tänder påverkas, att det blir infekterad eller att smärtan piskas upp. Du kan uppleva ömhet, svullnad eller smärta när dessa tänder träder fram längst bak i munnen, både i över- och underkäken. Redan innan detta sker – men också medan det är i gång – kan tandläkaren därför mena att visdomständerna behöver dras ut.
Det är värt att betona att inte alla upplever problem eller obehag med sina visdomständer, men för de som gör det kan det vara på sin plats att dra ut dem. Det kan vara att de har kommit ut fel, att de har fastnat, att de ligger under tandköttet eller i käkbenet eller att det – som nämnt – knappt finns plats för dem.
Behandling
Upplever du att tanden gör ont, att käken gör sig hörd på något sätt och att det är bättre att agera i tid än i otid? Då är det bra att ta kontakt med en våra tandläkare för felsökning. Om man har kommit fram till att tanden inte blir bättre av annan behandling än uttagning, finns det två vägar tandläkaren kan gå. Vilken väg som tas avgörs genom en noggrann undersökning av den aktuella tanden och omgivande miljö samt det allmänna hälsotillståndet.
I de flesta fall, när tandläkaren skrider till verket, dras tänderna ut med en tång, men ibland kan de behöva opereras bort. Det är noterbart att då käkbenet på de övre delarna är mjukare än de undre är det i regel lättare att dra ut tanden om den sitter i överkäken, och observera också att behandlingen i sig inte gör ont tack vare bedövning och diverse smärtlindrande.
När behandlingen är över varierar det hur du känner efteråt. Det som är vanligt är att det tar ett par veckor innan munnen läker samt att du upplever hur det är svullet och ganska obehagligt ett par dagar efter behandlingen. Det är dock lika vanligt att du kan ta dig hem på egen hand, även om du anlände till kliniken med bil, och för en del personer är det inga problem att gå till jobbet dagen därpå.
Oavsett vilket kan du bidra till att det läker snabbare och bättre genom att kyla ner – och med det menas att du håller is mot ansiktet. Försök även ha i åtanke lite extra vad du äter – soppa är bra – och drick mycket vatten, ta dina tabletter om du fått några utskrivna, borsta inte förrän andra dagen och försök att lugnt och fint öppna och stänga munnen, närmare bestämt käken, för att se hur den svarar. Ibland kan man även bli rekommenderad att skölja munnen med antibakteriell lösning.
Pris
Här beror det på om din visdomstand kan dras ut med en tång eller om det krävs en operation. Det senare kostar extra och givetvis handlar det om vilken klinik du vänder dig till. Denna tar hänsyn till hur stort ingrepp som behövs och snarlika parametrar för att göra en bedömning av priset.
Vi har rätt verktyg!
Du kan alltid ta kontakt med oss på dentme® för att få hjälp med bökiga visdomständer. Ibland räcker en enkel konsultation där man går igenom borstteknik och ger andra goda råd och tips. Vi hjälper dig också självklart med efterbehandling eller om du skulle ha frågor kring komplikationer efter ingrepp.