Hur väljer jag rätt tandkräm när det finns så många olika sorter att välja mellan? Det beror på dina behov. Det viktigaste är att tandkrämen innehåller fluor. Sedan handlar det om du har några särskilda behov som ilande tandhalsar eller besvär med munblåsor.
Här är en guide över vilken typ av effekt olika typer av tandkräm har. Du får även några bra tips om hur du bäst tar hand om dina tänder när du använder tandkräm.
Det första du ska tänka på när du väljer tandkräm är att den innehåller fluor. Fluor är ett naturligt ämne som har den effekten att det stärker tändernas emalj och gör dem mer motståndskraftiga mot kariesangrepp.
Vi får i oss lite fluor via maten och vattnet. Det är dock för lite fluor för att ge tänderna ett gott skydd och vi behöver tillsätta fluor i vår dagliga tandhygien. Innan fluor tillsattes i tandkräm hade vi betydligt större problem med tänderna och karies var mycket vanligt. När fluortandkrämen kom till Sverige i mitten av 60-talet fick vi mycket bättre tandhälsa. I dag ses fluor som det främsta sättet att skydda tänderna på.
Om du tittar på innehållsförteckningen på en fluortandkräm står det förmodligen natriumfluorid (NaF). Det beror på att fluor är en gas och behöver bindas med till exempel natrium för att kunna tillsättas i tandkrämen. Hur mycket fluor en tandkräm innehåller anges i ppm (antal per miljon). 1450 ppm är en bra fluorhalt i en tandkräm. Det finns även tandkrämer med högre fluorhalt för de som lider av en högre risk att drabbas av karies. De tandkrämerna bör dock bara användas efter rekommendation från tandläkare.
Rekommendationen är att vuxna och barn över 6 år bör borsta tänderna med en fluortandkräm varje morgon och kväll. Barn kan använda fluortandkräm från att den första mjölktanden kommer fram. Små barn bör använda en särskild barntandkräm som innehåller mindre fluor.
Det stora urvalet av tandkräm beror mycket på att det finns olika lösningar på olika behov, till exempel för de som har problem med ilningar i tänderna eller behöver stärka emaljen. Känner du dig osäker på vilken tandkräm som lämpar sig bäst för dig kan du rådfråga din tandläkare.
Här är några olika typer av tandkräm för olika behov och hur de verkar.