fbpx

Hur väljer jag rätt tandborste?

En tandborste är ett väldigt bra verktyg för att borsta bort plack från tänderna. Regelbunden tandborstning rengör tänderna och motverkar vanliga tandproblem som karies och tandlossning.

Det finns många olika sorters tandborstar att välja mellan och det kan kännas svårt att veta vilken som är rätt för just dig. Det här bör du tänka på när du väljer tandborste och så här använder du den på rätt sätt.

Vad du bör tänka på när du väljer tandborste

Det kan kännas om en djungel när du tittar på alla olika tandborstar som erbjuds i butikerna. Hårda, mjuka, raka, vinklade, i plast eller av trä, vinklade borst och så vidare. I princip alla av dem har det som krävs för att göra dina tänder rena. Det är din teknik och dina ambitioner som påverkar tandborstningen mest, inte hur tandborsten ser ut.

Såvida inte din tandläkare har rekommenderat en viss sorts tandborste till dig finns det dock några saker som är bra att tänka på när du väljer tandborste:

 • Välj en tandborste med mjuka och spänstiga borststrån. Är borsten för hård kan den skada tandköttet. Känns det som om tänderna inte blir rena med en mjuk borste handlar det mer om teknik än om att borsten är för mjuk.
 • Välj en borste med ett relativt litet borsthuvud. Då blir det lättare att komma åt på alla platser i munnen. Det viktiga med tandborstningen är att du verkligen borstar alla tänder, inklusive de som sitter längst bak i munnen. Ett litet borsthuvud underlättar även om du har trångt i munnen, har svårt för att gapa eller om du lätt får kväljningar när du borstar tänderna.
 • Välj ett greppvänligt skaft. Är det bekvämt att hålla i borsten blir det lättare att komma åt i hela munnen. Du kan även borsta längre utan att bli trött i handen. Det finns både raka och vinklade borstar. Känn efter vilken sort som känns skön för dig att borsta med och som inte stöter emot med skaftet i munnen. 

Har du svårt för att välja kan tandläkaren eller tandhygienisten hjälpa dig att hitta rätt.

Vanlig tandborste eller eltandborste?

Eltandborstar blir allt vanligare och det påstås att de rengör tänderna på ett mer effektivt sätt jämfört med att borsta manuellt. Det stämmer i många fall men det är viktigt att tänka på att eltandborsten inte är något trollspö som rengör tänderna av sig självt. Precis som med all tandborstning är det viktigaste att du använder rätt teknik. Det kan vara lätt att börja slarva med borstningen med en eltandborste eftersom den upplevs som mer effektiv.

En eltandborste har i regel ett litet borsthuvud som rengör en tand i taget. Det gör det lättare att komma åt överallt men det är viktigt att följa tandens form med borsthuvudet så att den blir helt ren.

Tänk också på att det lilla tandborsthuvudet inte rymmer den rekommenderade mängden 2 cm tandkräm. Fyll därför på med tandkräm efter att du har borstat den ena käken.

Vilken tandkräm ska du välja?

Precis som med tandborstarna finns det väldigt många olika tandkrämer att välja på, till exempel mot missfärgningar, känsliga tandhalsar eller sådana som skyddar emaljen. Det som är viktigast att tänka på är att tandkrämen innehåller fluor.

Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna och gör dem motståndskraftiga mot kariesangrepp. Vi får inte i oss tillräckligt med fluor via maten och vattnet för att kunna skydda tänderna effektivt. Därför är det viktigt att vi tillför tänderna fluor, till exempel via tandborstningen. 

Välj därför en tandkräm som innehåller fluor. Fluor anges i ppm (antal per miljon) och 1450 ppm är en bra fluorhalt i en tandkräm.

Byt tandborste ofta

Din tandborste slits och ger sämre effekt ju längre du använder den. Borststråna nöts och böjs med tiden. Det är just topparna på borsten som rengör tänderna och om de är böjda kommer de inte åt lika bra. Dessutom samlas det bakterier från munnen på borststråna.

Därför är det viktigt att du byter ut din tandborste med jämna mellanrum så att du kan få en effektiv rengöring som minskar risken för kariesangrepp och tandköttsinflammation. 

En tumregel är att inte använda samma tandborste eller borsthuvud i mer än tre månader. Granska gärna din tandborste för att se hur stråna ser ut. Byt hellre för ofta än för sällan.

Blöder tandköttet när du borstar tänderna?

Om ditt tandkött börjar blöda när du borstar kan bero på att du borstar för hårt, men det kan även bero på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror i regel på att bakterier lägger sig på tänderna och bildar plack. Ta kontakt med tandvården om ditt tandkött ofta blöder när du borstar.

Använd rätt teknik när du borstar tänderna

Det viktigaste för att få rena tänder och skydda dig mot tandsjukdomar är att du borstar tänderna på rätt sätt. Här är några goda råd för hur du bäst rengör dina tänder:

 • Skapa en rutin att borsta tänderna två gånger om dagen. Borsta tänderna i två minuter varje gång, och att ha två centimeter tandkräm på tandborsten.
 • Skölj först tandborsten för att mjuka upp stråna. Lägg sedan på tandkrämen och håll borsten med ett lätt grepp, ungefär som när du håller en penna.
 • Borsta helst tänderna i en viss ordning. Börja gärna på ett svåråtkomligt ställe, till exempel längst in i överkäken. Då ökar chanserna att alla tänder blir ordentligt rengjorda.
 • Vinkla tandborsten snett (cirka 45 grader) mot tandköttet. Det gör att det blir ordentligt rent kring tandköttskanten där det lätt samlas plack. Börja sedan att gnugga med små rörelser. Det räcker med att föra tandborsten fram och tillbaka ett par millimeter. Kom ihåg att behålla vinkeln på tandborsten när du flyttar den mellan insidan och utsidan av tänderna samt mellan över- och underkäken.
 • Tryck inte för hårt. Då böjs stråna och borstningen ger sämre effekt. Det är topparna på borsten som ska ta bort placket från tänderna. Slits din tandborste snabbt och får spretande strån kan det vara ett tecken på att du trycker för hårt.
 • Varken den vanliga tandborsten eller eltandborsten kommer åt ordentligt mellan tänderna. Därför är det bra om du kompletterar tandborstningen med tandtråd, tandstickor eller med att rengöra med en mellanrumsborste.
 • Håll gärna kvar tandkrämsskummet i munnen en stund efter borstningen och skölj runt det mellan tänderna. Då kan fluoren i tandkrämen verka längre. Spotta sedan ut skummet, men skölj inte munnen när du är klar.
 • Ett tips för att känna efter om tänder är rena är att låta tungan glida över ytan på tänderna. Känns den glatt har du rengjort bra, men om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Om du vill veta mer om hur du håller dina tänder rena kan du alltid kontakta oss.