En tandborste är ett väldigt bra verktyg för att borsta bort plack från tänderna. Regelbunden tandborstning rengör tänderna och motverkar vanliga tandproblem som karies och tandlossning.
Det finns många olika sorters tandborstar att välja mellan och det kan kännas svårt att veta vilken som är rätt för just dig. Det här bör du tänka på när du väljer tandborste och så här använder du den på rätt sätt.
Det kan kännas om en djungel när du tittar på alla olika tandborstar som erbjuds i butikerna. Hårda, mjuka, raka, vinklade, i plast eller av trä, vinklade borst och så vidare. I princip alla av dem har det som krävs för att göra dina tänder rena. Det är din teknik och dina ambitioner som påverkar tandborstningen mest, inte hur tandborsten ser ut.
Såvida inte din tandläkare har rekommenderat en viss sorts tandborste till dig finns det dock några saker som är bra att tänka på när du väljer tandborste:
Har du svårt för att välja kan tandläkaren eller tandhygienisten hjälpa dig att hitta rätt.
Eltandborstar blir allt vanligare och det påstås att de rengör tänderna på ett mer effektivt sätt jämfört med att borsta manuellt. Det stämmer i många fall men det är viktigt att tänka på att eltandborsten inte är något trollspö som rengör tänderna av sig självt. Precis som med all tandborstning är det viktigaste att du använder rätt teknik. Det kan vara lätt att börja slarva med borstningen med en eltandborste eftersom den upplevs som mer effektiv.
En eltandborste har i regel ett litet borsthuvud som rengör en tand i taget. Det gör det lättare att komma åt överallt men det är viktigt att följa tandens form med borsthuvudet så att den blir helt ren.
Tänk också på att det lilla tandborsthuvudet inte rymmer den rekommenderade mängden 2 cm tandkräm. Fyll därför på med tandkräm efter att du har borstat den ena käken.
Precis som med tandborstarna finns det väldigt många olika tandkrämer att välja på, till exempel mot missfärgningar, känsliga tandhalsar eller sådana som skyddar emaljen. Det som är viktigast att tänka på är att tandkrämen innehåller fluor.
Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna och gör dem motståndskraftiga mot kariesangrepp. Vi får inte i oss tillräckligt med fluor via maten och vattnet för att kunna skydda tänderna effektivt. Därför är det viktigt att vi tillför tänderna fluor, till exempel via tandborstningen.
Välj därför en tandkräm som innehåller fluor. Fluor anges i ppm (antal per miljon) och 1450 ppm är en bra fluorhalt i en tandkräm.
Din tandborste slits och ger sämre effekt ju längre du använder den. Borststråna nöts och böjs med tiden. Det är just topparna på borsten som rengör tänderna och om de är böjda kommer de inte åt lika bra. Dessutom samlas det bakterier från munnen på borststråna.
Därför är det viktigt att du byter ut din tandborste med jämna mellanrum så att du kan få en effektiv rengöring som minskar risken för kariesangrepp och tandköttsinflammation.
En tumregel är att inte använda samma tandborste eller borsthuvud i mer än tre månader. Granska gärna din tandborste för att se hur stråna ser ut. Byt hellre för ofta än för sällan.
Om ditt tandkött börjar blöda när du borstar kan bero på att du borstar för hårt, men det kan även bero på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror i regel på att bakterier lägger sig på tänderna och bildar plack. Ta kontakt med tandvården om ditt tandkött ofta blöder när du borstar.
Det viktigaste för att få rena tänder och skydda dig mot tandsjukdomar är att du borstar tänderna på rätt sätt. Här är några goda råd för hur du bäst rengör dina tänder:
Om du vill veta mer om hur du håller dina tänder rena kan du alltid kontakta oss.