Tandsten är väldigt vanligt, och nästan alla drabbas av det. Tandsten bildas när saliv och bakteriebeläggningar kommer i kontakt med varandra och stelnar. När tandsten väl har bildats går det inte att få bort med tandborstning, utan en tandläkare eller tandhygienist behöver avlägsna den med särskilda verktyg.
Det är viktigt att ta bort tandsten eftersom den med tiden kan leda till allvarligare problem som tandköttsinflammation och ev. tandlossning.
Så här bildas tandsten och så här blir du av med den.
Efter att du har ätit bildas en bakteriebeläggning på dina tänder. Den här beläggningen kallas för plack. Om placket sitter kvar på tanden blandas den som småningom med saliven och de mineraler som finns i den. Den här blandningen hårdnar snabbt och mineraliseras till tandsten. Hur fort tandsten bildas och hur mycket som bildas, varierar från person till person. Även de som borstar tänderna noga brukar ha tandsten på något ställe i munnen.
Medan plack går att borsta bort från tänderna med tandborste går det inte att ta bort tandsten själv eftersom den sitter fast väldigt hårt på tanden. En tandläkare eller en tandhygienist behöver därför ta bort tandstenen med särskilda verktyg.
Tandsten bildas på olika ställen i munnen. En typ bildas på tänderna och en annan sort bildas under tandköttskanten. De här olika typerna kallas för salivsten och serumsten.
När placken har stelnat till tandsten täcker den tandköttskanten. Det gör att det blir svårare att rengöra munnen där. Det kan med tiden leda till inflammation i tandköttet och senare även tandlossning. Därför är det viktigt att ta bort tandsten.
Förutom att du själv kan se i spegeln om du har tandsten finns det andra tecken på att tandstenen orsakar inflammation i tandköttet:
Tandköttsinflammationen är kroppens försvar mot bakterierna i tandköttskanten. Problemet med det försvaret är att obehandlad inflammation även löser upp benet där tanden är fäst. Det är det som kallas för tandlossning. Det är en långsam process som fortsätter så länge det finns ett problem med bakterier och den processen kan pågå i flera år.
Därför är det viktigt att behandla tandköttsinflammationen innan den ev. leder till tandlossning.
När tandstenen har hårdnat kan du inte ta bort den själv utan behöver besöka tandvården. Din tandläkare och tandhygienist har rätt instrument för att effektivt ta bort tandstenen.
Det vanligaste sättet att ta bort tandsten är genom en kombination av ultraljud och handinstrument. Ultraljud fungerar på så sått att ett instrument med en rundad metalltopp vibrerar lätt mot tandstenen. Det får tandstenen att lossna utan att tanden påverkas. Det är vanligt att man även använder olika instrument för att skrapa bort tandstenen som ett komplement till ultraljudet.
En del kliniker använder även kirurgisk laser för att luckra upp tandstenen. Det gör att processen med ultraljud och att skrapa bort tandstenen blir lättare.
När tandstenen väl är borta avslutas behandlingen med att tänderna poleras med putspasta. Det gör att tänderna får släta ytor som är lätta att rengöra. Det minskar risken för nya bakteriebeläggningar.
Den tandsten som ligger ovanför tandköttet går i regel att ta bort utan att det behövs någon bedövning. Det kan ila i tänderna medan tandstenen tas bort men det gör inte ont. Ligger tandstenen under tandköttskanten kan det behövas bedövning; särskilt om du har djupa fickor i tandköttet.
Efter behandlingen kan du känna dig lite öm i tandköttskanten under en kort period, men tänderna känns mycket rena och fräscha när tandstenen väl är borta. Det blir dessutom lättare att hålla plack borta från tänderna.
Ta kontakt med tandvården om du märker att:
Tandsten bildas tack vare plack och därför är det främsta sättet att motverka tandsten att ta väl hand om tänderna varje dag. Det gör du till exempel genom att:
Har du några andra frågor kring tandsten eller var du kan få hjälp med att ta bort den kan du kontakta oss