fbpx

Vad är tandsten och hur blir du av med den?

Tandsten är väldigt vanligt, och nästan alla drabbas av det. Tandsten bildas när saliv och bakteriebeläggningar kommer i kontakt med varandra och stelnar. När tandsten väl har bildats går det inte att få bort med tandborstning, utan en tandläkare eller tandhygienist behöver avlägsna den med särskilda verktyg.

Det är viktigt att ta bort tandsten eftersom den med tiden kan leda till allvarligare problem som tandköttsinflammation och ev. tandlossning.

 

Så här bildas tandsten och så här blir du av med den.

 

Hur bildas tandsten?

Efter att du har ätit bildas en bakteriebeläggning på dina tänder. Den här beläggningen kallas för plack. Om placket sitter kvar på tanden blandas den som småningom med saliven och de mineraler som finns i den. Den här blandningen hårdnar snabbt och mineraliseras till tandsten. Hur fort tandsten bildas och hur mycket som bildas, varierar från person till person. Även de som borstar tänderna noga brukar ha tandsten på något ställe i munnen.

Medan plack går att borsta bort från tänderna med tandborste går det inte att ta bort tandsten själv eftersom den sitter fast väldigt hårt på tanden. En tandläkare eller en tandhygienist behöver därför ta bort tandstenen med särskilda verktyg.

Vilka typer av tandsten finns det?

Tandsten bildas på olika ställen i munnen. En typ bildas på tänderna och en annan sort bildas under tandköttskanten. De här olika typerna kallas för salivsten och serumsten.

 • Salivsten bildas nära spottkörtlarna i munnen. Den här typen av tandsten är vanlig att få på insidan av tänderna i underkäken och på utsidan av kindtänderna i överkäken. Du kan i regel se salivsten själv när du tittar i spegeln. Nybildad salivsten är ljus och liknar krita, men blir med tiden till ett mörkt område vid tandköttskanten. 
 • Serumsten bildas under tandköttskanten i inflammerade fickor mellan tanden och tandköttet. Den här typen ser ut som små öar på tandytan och är hård och mörkbrun. Serumsten kan leda till tandlossning som en effekt av inflammationen i tandköttet.

Symptom på tandsten

När placken har stelnat till tandsten täcker den tandköttskanten. Det gör att det blir svårare att rengöra munnen där. Det kan med tiden leda till inflammation i tandköttet och senare även tandlossning. Därför är det viktigt att ta bort tandsten.

Förutom att du själv kan se i spegeln om du har tandsten finns det andra tecken på att tandstenen orsakar inflammation i tandköttet:

 • Det uppstår blödningar i tandköttet när du borstar tänderna
 • Svullet och irriterat tandkött
 • Dålig andedräkt 
 • Smak av var från de inflammerade tandköttsfickorna
 • Det går att rucka på tanden (så kallad tandvandring) 

Tandköttsinflammationen är kroppens försvar mot bakterierna i tandköttskanten. Problemet med det försvaret är att obehandlad inflammation även löser upp benet där tanden är fäst. Det är det som kallas för tandlossning. Det är en långsam process som fortsätter så länge det finns ett problem med bakterier och den processen kan pågå i flera år.

Därför är det viktigt att behandla tandköttsinflammationen innan den ev. leder till tandlossning.

Hur behandlar man tandsten?

När tandstenen har hårdnat kan du inte ta bort den själv utan behöver besöka tandvården. Din tandläkare och tandhygienist har rätt instrument för att effektivt ta bort tandstenen.

Det vanligaste sättet att ta bort tandsten är genom en kombination av ultraljud och handinstrument. Ultraljud fungerar på så sått att ett instrument med en rundad metalltopp vibrerar lätt mot tandstenen. Det får tandstenen att lossna utan att tanden påverkas. Det är vanligt att man även använder olika instrument för att skrapa bort tandstenen som ett komplement till ultraljudet.

En del kliniker använder även kirurgisk laser för att luckra upp tandstenen. Det gör att processen med ultraljud och att skrapa bort tandstenen blir lättare.

När tandstenen väl är borta avslutas behandlingen med att tänderna poleras med putspasta. Det gör att tänderna får släta ytor som är lätta att rengöra. Det minskar risken för nya bakteriebeläggningar.

Den tandsten som ligger ovanför tandköttet går i regel att ta bort utan att det behövs någon bedövning. Det kan ila i tänderna medan tandstenen tas bort men det gör inte ont. Ligger tandstenen under tandköttskanten kan det behövas bedövning; särskilt om du har djupa fickor i tandköttet.

Efter behandlingen kan du känna dig lite öm i tandköttskanten under en kort period, men tänderna känns mycket rena och fräscha när tandstenen väl är borta. Det blir dessutom lättare att hålla plack borta från tänderna.

När ska jag söka vård för min tandsten?

Ta kontakt med tandvården om du märker att:

 • Du har mycket tandsten på tänderna, framför allt under tandköttet
 • Tandköttet har svullnat
 • Tandköttet blöder
 • Det går att rucka på någon av tänderna

Hur förebygger jag tandsten? 

Tandsten bildas tack vare plack och därför är det främsta sättet att motverka tandsten att ta väl hand om tänderna varje dag. Det gör du till exempel genom att:

 • Borsta tänderna noga morgon och kväll med en tandborste och fluortandkräm
 • Hålla rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller en mellanrumsborste
 • Undvika småätande och oregelbundna måltider som leder till ökade bakterieangrepp
 • Besöka tandläkare eller tandhygienist regelbundet för att ta bort tandsten
 • Be att tandläkaren eller tandhygienisten visar de bästa sätten att hålla en god munhygien

Har du några andra frågor kring tandsten eller var du kan få hjälp med att ta bort den kan du kontakta oss