Tandvärk? Tveka aldrig – kontakta din tandläkare om du har ont i tänderna, om dina tänder värker, framför allt om du inte vet varför. Det kan vara inflammerat, infekterat eller på något annat vis skadat.
Det första du förmodligen bör veta är att smärta i munnen är mer komplext än vi förstår, och att det inte alltid är så enkelt förklarat som man tror. Ibland spelar det ingen roll om du har ont i de övre delarna av munnen – problemet kan egentligen ligga i de undre delarna. Därför behöver du vända dig till en tandläkare, inte minst om din smärta kommer och går med allt tätare mellanrum.
Det kan vara så att din tand är inflammerad eller infekterad, vilket leder till värk och kan övergå till smärta. Det kan var så att det börjar göra ont först och att värken sedan stegrar och successivt tar kliv mot just smärta. Det kan också vara så att du har väldigt ont ena dagen och att du nästa dag knappt känner någon smärta.
Tandvärk är knappast något ovanligt och kan uppstå på grund av hål eller störningar i nerven på grund av diverse lagningar, såsom de som utförs på djupare plan. Ibland kan mentala problem som stress också vara en anledning, eller att du pressar tänderna i sömnen utan att ens veta om det, samt feber, frossa eller influensa. Skulle det var så att du är förkyld kan ett tryck uppstå mot överkäken och dina bihålor gör sig hörda genom svullnad. Det är viktigt att inte nonchalera en potentiell tandvärk genom att betrakta feber som någonting fysiskt kännbart på andra platser än i munnen. Människokroppen är komplicerad och en viss sjukdom kan leda till en skada på ett helt annat ställe än vad vi begriper via vår logik.
Tandläkarbesök – och så värker det
Du har precis varit hos tandläkaren – och kort därpå upplever du tandvärk. Det ilar, det irriterar och det gör ont. Du ska här inte behöva vara orolig, eftersom detta är en vanlig konsekvens av att tandläkaren har gjort ett ingrepp eller en behandling som stört nerven. Går det dock inte över efter ett par dagar skadar det inte med ett återbesök. Tiden gör sitt, men ibland är det bra att ta en extrakoll på tänderna efter att det har gått en viss tid och värken kvarstår eller framför allt har förvärrats. Skulle det vara så att det är något mer kan det vara allt från en visdomstand som vill tränga fram, en inflammerad nerv eller gnisslingar på nätterna. Det är givetvis svårt att avgöra för din del – vilket kan vara anledning till att uppsöka tandläkare.
Åldern är bara en siffra
Det gör detsamma om du är gammal eller ung, vuxen eller barn, och du ska absolut inte skämmas över att du vid en viss ålder upplever en viss tandvärk som du kanske tycker att du inte borde uppleva. Ett konkret exempel är om du som kvinna är gravid och har ont i tänderna, vilket kan bero på svullnad på grund av den ökade mängden blod i kroppen. Det finns ingen anledning att förringa problemet och du förlorar ingenting på att kontakta din tandläkare. Det värsta som kan hända är att tandläkaren säger att det inte är något att oroa sig för. Frågan är då ställd och svaret är klart, tydligt och tillfredsställande.
Behandling av tandvärken
Till att börja med kan du också bidra till att din tandvärk lindras eller helt försvinner. I likhet med många andra delar av munvård handlar det om att ta hand om tänderna, att borsta två gånger om dagen, att använda tandtråd eller andra former av denna, att undvika småätande och helst dra ner på mängden godis, läsk eller dylikt Dessutom kan du traska in på apoteket för att införskaffa receptfria läkemedel. Plocka då till dig medicin som innehåller ibuprofen eller paracetamol.
Har du dock hamnat i ett läge där du känner att inget av detta hjälper, att mjölken redan är spilld eller att medicineringen inte hjälper, är du självklart välkommen för behandling av din tandvärk, med det tydliga målet att bota den. Med teknikens utveckling går det i dag snabbare och smidigare att få tag på sin tandläkare för rådfrågning eller tidsbokning. Tveka inte att göra det – och se hur dina tänder och din mun kommer att tacka dig för det både i dag och i framtiden.