Här handlar det mer om de mentala bitarna som du behöver jobba med. Kanske har du varit med om något som barn, något som satt sina spår? Oavsett vilket hjälper vi dig att övervinna din tandvårdsrädsla.
Visste du att fem procent av alla vuxna i Sverige är rädda för att gå till tandläkaren så till den grad att de undviker tandvården helt? Visste du att detta problem är vanligare än du tror och således allvarligare än vad man förstår? Visste du att vi kan hjälpa dig eller dina närstående med hanteringen av detta?
Det här är tandvårdsrädsla
Mycket handlar om mental styrka i dag, om inställning. Det är ju ingenting fysiskt som egentligen skrämmer oss med att gå till tandläkaren, men lik förbannat finns tandläkarskräck där som ett spöke, och kan bero på ett antal faktorer. Det kan vara att du som ung gick till tandläkaren och hade flertalet dåliga erfarenheter – men som med allt annat är det då viktigt att förstå att tekniken utvecklats och att vår kunskap om tänder har vuxit. Du kanske inte gillade tandläkaren – men kan det ha varit så att det var den enskilda tandläkaren det var fel på snarare än det faktum att tänderna behövde behandlas?
Du kan störa dig på själva miljön, på hur det luktar eller hur det ser ut hos tandläkaren. Kom då ihåg att om andra klarar det så kan du också klara det, och tänk på de lätta steg du kommer lämna kliniken med när det väl är utfört och klart. Är du rädd för bedövningen eller för smärtan? Tänk på att tandvården har tagit stora kliv framåt och minimerat risken för att känna smärta vid behandling.
Tyngs du möjligen av tankarna på att du är vuxen och därmed inte borde vara rädd? Släpp det också. Vi finns gärna här för dig och samtalar inför ditt besök om så önskas. Vi är då noggranna med att behandla dig som en människa och inte som en siffra, eftersom din typ av rädsla kan skilja sig från någon annans.
Du ska därför inte skämmas för att berätta för oss att du är rädd, nervös eller allmänt orolig inför ditt besök. Det kan rentav vara skönare för dig att ventilera om det snarare än att hålla det inom dig, inte minst med tandläkaren. Denna kan då justera sin behandling och sina planer för att hitta det optimala sättet att tackla både ditt fysiska och ditt mentala hinder, framför allt om du talar om exakt var skon klämmer, såsom en viss sämre erfarenhet vid ung ålder.
Tandläkaren kan bland annat berätta för dig exakt hur det kommer att se ut under själva behandlingen, berätta om vikten av att tänka på något annat, på något som gör dig glad eller bara avleder din uppmärksamhet. Ni kan sätta upp ett tecken för att tandläkaren ska förstå när denna ska stanna upp för ett litet avbrott, exempelvis en klapp på stolen du ligger på. Dessutom kan du få smärtlindrande eller lugnande medicin, vilket du inte ska betrakta som något svagt. Tvärtom finns en styrka i att lära känna sig själv, sin rädsla och sin smärttröskel.
Vi gör det tillsammans!
Vi på dentme® håller dig i handen och hjälper dig att våga ta steget. Ett digitalt möte kan vara ett bra första steg, man kan samtala direkt med en av våra tandläkare i telefonen, utan att lämna sin trygga miljö. Du har full kontroll, inga oljud eller lukter.
Ta kontakt med oss redan idag, vänta inte!