fbpx

Tandinfektion

Det går att rotfylla tanden, det går att dra ut den – och det hela
beror oftast på värken som uppstår på grund av en infektion i
tanden. När värken blir smärta och smärtan outhärdlig kan det vara
dags för behandling.

Upplever du att du har ilningar i tänderna och att det blir värre med tiden? Upplever du att värken övergår till smärta? Tandvärk beror på att tänderna är skadade, att de har blivit infekterade eller inflammerade. Det påverkar din mat, din dryck, ditt humör och rentav din sömn. Orsaken är oftast ett kariesangrepp, ett hål i tanden. Hålet gör att bakterierna bryter sig in i tandnerven och plötsligt har du en infektion, som behöver behandlas i tid.

Det som blir upp till tandläkaren är att antingen göra en rotfyllning eller – i värsta fall – dra ut tanden. Oavsett vilket, behöver du rådfråga din tandläkare när du upplever värk eller smärta. Det kan också vara så att du har slagit i tanden, att du fått en spricka, att du har en särskild lagning eller att din visdomstand gör sig hörd. Du kan vidare uppleva tandvärk, men i själva verket är det inflammation i käkleder eller bihålor. Du kan uppleva smärta som når örat, som inte går att avgöra varifrån den kommer, vilket är ytterligare anledningar att kontakta din tandläkare.

För att bakterierna i tanden inte ska spridas avgör tandläkaren om du behöver antibiotika eller inte. Observera att antibiotika inte löser problemet på sikt och att det alltid är bra att ta kontakt med din tandläkare för att veta hur du på längre sikt kan behandla tanden och dess värk. 

Orsaker
Pulpan är tandnerven som sitter längst in i tanden, skyddad av dentin och emalj, medan roten sitter i käkbenet. När bakterier tränger in i pulpan uppstår värk, smärta och ilningar. Det sistnämnda kan exempelvis bero på blottade tandhalsar, spricka eller fraktur i en tand eller lagning, frätskador, slitage till följd av tandpressning eller karies. Tandvärken kan kulminera i att, om problemet inte åtgärdas i tid, hålet sprider sig till rotkanalen, till själva roten av tanden, och sedan till vävnaderna, varpå man vanligtvis rotfyller tanden.

Om pulpan är inflammerad eller infekterad uppstår tandvärk. Indikation på inflammation och rentav infektion är svullet tandköttet, rött tandkött, smärta, blödning vid tandborstning men också huvudvärk eller feber. Sammantaget kan det också leda till dålig andedräkt, och vid långvariga problem kan det gå så långt att du får problem med att äta.

Det finns ingen mening med att vänta för länge innan du hör av dig till en tandläkare när du upplever ilningar eller tandvärk. Det minsta du kan göra är att berätta om läget och fråga om råd för att minska risken att infektionen ökar eller sprider sig. 

Behandlingar
Det är i dag inte lika normalt med antibiotika eftersom bakterierna då kan bli resistenta och när man då får mycket grövre infektioner har antibiotikan inte samma effekt. Därför är man återhållsam med användningen av antibiotika. I stället är det vanligaste i dag att man rotfyller tanden eller drar ut den.

När tandläkaren utför en rotfyllning innebär det att tanden öppnas upp, mjukvävnaden inuti tanden rensas bort rotkanalen fylls på nytt. Efter en rotbehandling kan man uppleva värk en kortare period, dock är värken övergående och inget man behöver oroa sig för. 

Det är viktigt att poängtera att tandläkaren behöver komplettera med information för att på så sätt få en helhetsbild. Detta genom att gå igenom sjukdomar, mediciner och andra aspekter som kan spela in. Därefter görs vidare bedömning gällande behandling, ska tanden rotfyllas eller i värsta fall dras ut.  

I övrigt rekommenderas det alltid att du lägger ner tid och energi samt anstränger dig för att hälsan i din mun ska vara så bra som möjligt. Ta inte tänderna för givet och tänk på ditt småätande, ev. tobaksbruk och allmän förtäring av socker, såsom godis och läsk. Borsta tänderna regelbundet, två gånger om dagen, och använd tandtråd eller mellanrumsborste för att få bort mat och bakterier mellan tänderna – för ingen vill väl ha sånt som står och ruttnar och luktar illa?

Vi finns här för dig varje dag.
Ta kontakt med oss på dentme® för en konsultation innan dina problem förvärras. En av våra tandläkare gör en individuell bedömning baserat på dina symtom och erat samtal. Det är alltid av största vikt att få rätt behandling i rätt tid. Många gånger kommer man långt med rätt information från utbildad personal. Vi har öppet varje dag, för dig, din familj och era tänder.