fbpx

Tandblekning

Det blir allt populärare att bleka sina tänder så att de får tillbaka sin naturliga färg. Våra tänder kan missfärgas av bland annat mat, dryck och tobak. Tänderna blir även mindre vita med åldern. Vill du att dina tänder ska få tillbaka sin färg kan du bleka dem. Tandblekning kan du antingen göra själv eller hos en tandläkare.

Här går vi igenom vad som skiljer egen tandblekning och tandblekning hos tandläkaren åt samt vilka metoder som finns och vad de ger för effekt.

Kan jag bleka tänderna själv?

Det finns flera olika tandblekningsprodukter som du kan köpa själv i en butik eller på nätet. Några olika produkter för tandblekning är bland annat:

  • Engångsremsor eller engångsskenor med väteperoxidgel som bleker tänderna
  • Lack som innehåller väteperoxid eller karbamidoxid. Lacken penslas på tänderna
  • Blekmedel med natriumperborat eller natriumklorit

Tandblekningsprodukter räknas som kosmetiska preparat. De kontrolleras av Läkemedelsverket och får inte användas av personer under 18 år.

Fördelen med de här blekningsprodukterna är att de är billiga. Nackdelen är att de kan användas på fel sätt eller att de inte är helt säkra. En del produkter kan innehålla för mycket väteperoxid som kan leda till att emaljen på tänderna skadas. Det kan även orsaka ilningar i tänderna eller ökad risk för karies. Det är även lätt att göra misstag under blekningen som kan skada tänderna, eller att du får blekmedel på andra ställen i munnen som kan skada eller irritera slemhinnorna och tandköttet.

Det rekommenderas att du besöker en tandläkare först även om du tänker bleka dina tänder själv. Då kan du få goda råd samt veta om en tandblekning kan föra med sig några problem för dina tänder.

Tandblekning hos tandvården

Tandläkare har särskilda krav på sig att de metoder och medel de använder är säkra. En tandläkare kontrollerar även att dina tänder är i gott skick och kan blekas utan problem. Tandläkare får även använda blekmedel med en högre halt av väteperoxid jämfört med de medel som säljs i butik och på nätet. Det gör att en tandblekning hos en tandläkare både är mer effektiv och ger bättre resultat samtidigt som det är tryggare.

Innan du gör en tandblekning hos tandvården kontrollerar tandläkaren att du inte har några hål, beläggningar eller tandsten samt att ditt tandkött är friskt. Det minskar risken för ilningar i tänderna, skador på tandköttet och fläckar på tänderna.

Det finns olika metoder för att bleka tänderna hos tandläkaren. Det här är de två vanligaste:

  • Blekning med skena. Det vanligaste sättet att bleka tänderna är med skenor som fylls med en blekgel. Två skenor utformas utifrån en avgjutning av dina tänder. Du får sedan instruktioner för hur du ska använda skenorna och blekgelen. I regel så använder du skenorna några timmar per dag i upp till två veckor beroende på hur missfärgade dina tänder är. Blekningen är en kemisk process där blekmedlet går in i emaljen och bryter ned de missfärgande ämnena. Blekgelen innehåller bland annat väteperoxid eller karbamidperoxid, men även fluor och kaliumnitrat som minskar problem med ilningar i tänderna under behandlingen.
  • Blekning med ljus. En annan metod för att bleka tänderna är med hjälp av ljus. Även här görs själva blekningen med en blekgel som innehåller väteperoxid, men effekten förstärks med hjälp av en speciellt utformad ljus Det gör att behandlingen går mycket fortare jämfört med att använda en skena hemma. Innan behandlingen undersöker tandläkaren dina tänder och putsar dem för att minska missfärgningar och fläckar. Ditt tandkött, dina tandhalsar och slemhinnor skyddas av en plastkant som ser till att det bara är tänderna som utsätts för blekgelen. När blekgelen är på plats belyser tandläkaren den med laser i korta intervaller så att medlet verkar fortare. Behandlingen tar 1–2 timmar.

Oavsett om du bleker tänderna med skena eller laser behöver du göra en efterkontroll då tandläkaren kontrollerar dina tänder och resultatet av behandlingen.

Efter tandblekningen

Resultatet av blekningen beror bland annat på vilken typ av missfärgningar det rör sig om och hur länge de har funnits. Resultatet av en tandblekning håller i cirka 1–3 år. Du och din tandläkare kan diskutera hur ofta behandlingen behöver upprepas.

Det finns några saker du behöver tänka på efter en tandblekningsbehandling:

  • Du kan uppleva ilningar i tänderna och att tänderna blir känsliga för värme och kyla. Det beror på att blekmedlet tränger in i tanden och skapar en inflammation i pulpan. Det här är tillfälligt och besvären försvinner i regel 1–2 dagar efter att du upphör med behandlingen.
  • Dina tänder är känsliga för missfärgningar i några dagar efter behandlingen. Undvik därför mat och dryck som kan missfärga tänderna.
  • Var noga med din munhygien efter behandlingen. Det skyddar dina tänder och hjälper till att ge ett resultat som håller längre.
  • Det är vanligt att tandläkaren ger dina tänder en fluorbehandling som stärker emaljen på tänderna. 

När är det olämpligt med tandblekning?

Du bör undvika att bleka dina tänder om du har tunn emalj, ilande tandhalsar eller skador på tänderna. De besvären ökar risken att du får ilningar i tänderna efter blekningen. Låt alltid en tandläkare undersöka dina tänder innan du bleker dem.

Blek inte tänderna om du är gravid eller om du ammar.

Är du osäker på hur du ska gå till väga, eller vilken behandling som är rätt för dig, ska du ta kontakt med en tandläkare. Det är bara utbildad tandvårdspersonal som kan bedöma vilket medel eller vilken metod som är trygg och effektiv för just dig.