Saliven i munnen kommer från spottkörtlar som sitter på olika platser i munhålan. Ibland kan det bildas en liten sten i en spottkörtel som hindrar saliven och gör att det känns ömt i munnen. Den brukar ofta lossna av sig självt men ibland kan det behövas professionell hjälp för att få bort spottkörtelstenen.
Det här beror spottkörtelsten på, så här känner du igen symtomen och så här kan du bli av med stenen.
Saliven som bildas i munnen kommer från sex spottkörtlar. De sitter parvis på tre olika platser i munnen. Ett par sitter framför öronen, ett under tungan och ett vid underkäken. När vi äter börjar det bildas saliv i munnen. Saliven har flera funktioner, bland annat skyddar den munnen mot bakterier och syraattacker, men den har även till uppgift att transportera smakämnen till smaklökarna samt att påbörja nedbrytningen av maten vi äter. Därför bildas det extra mycket saliv när vi äter.
Om saliven klumpas ihop med kalciumsalter i munhålan kan det bildas en sten. Det kallas för spottkörtelsten eller bara spottsten. Storleken på stenarna varierar. En del blir bara en eller två millimeter medan andra blir stora som en ärta.
Oftast lossnar spottkörtelstenar av sig själva utan att vi ens märker att vi hade dem. Ibland kan det dock hända att stenen fastar i spottkörtelns salivkanal. Då behöver den tas bort.
Det är fortfarande oklart exakt varför det bildas spottkörtelsten. En trolig anledning är muntorrhet, till exempel på grund av vissa läkemedel eller uttorkning. Då är det lättare att kalcium och saliv bildar en fast massa som blir till en sten.
Man tror även att vissa sjukdomar kan påverka och öka risken för spottsten. Som det autoimmuna tillståndet Sjögrens syndrom, eller hyperkalcemi (för höga halter av kalcium i blodet).
Problem med spottkörtelsten är vanligast hos personer som är mellan 30 och 60 år. Barn är mycket sällan drabbade.
Den som har haft problem med spottkörtelsten har en ökad risk att få det igen.
Om du har en spottsten som sitter fast i en spottkörtel kan du känna av det på att:
Var i munnen du känner av besvären beror på vilken spottkörtel det är som har bildat en sten. Det kan vara både långt bak i munnen och längre fram.
Ibland kan det hända att stenen orsakar en infektion. Symtomen på det är att du känner smärta, får en rodnad, har feber och eventuellt känner att det har bildats var runt stenen. Sök vård om du tror att du har en infektion.
De flesta som får en spottkörtelsten får bort den själva utan att behöva söka vård. Så här kan du göra för att hjälpa till att få bort stenen:
Ta smärtstillande om du har ont i munnen.
Använd inga vassa instrument för att försöka ta bort stenen. Då kan du skada dig i munnen och få en infektion.
Om du inte själv kan ta bort stenen, eller om den har orsakat en inflammation, behöver du söka vård för att ta bort den.
Undersökningen går till som så att tandläkaren känner efter i munnen om det finns en spottsten och var i munnen den i så fall sitter. I vissa fall kan det behövas röntgen för att se var stenen sitter.
När tandläkaren sedan ska ta bort spottstenen öppnas salivgången i munnen så att det går att komma åt stenen och dra ut den. Det är ett enkelt ingrepp som sker under lokalbedövning.
Om stenen är stor och svår att komma åt kan det krävas att hela spottkörteln tas bort. Det här är dock mycket ovanligt.
Att ta bort en spottkörtelsten ger i regel inga besvär efteråt. Om den har orsakat en infektion behandlas den med antibiotika.
Eftersom det inte är helt klart varför spottstenar uppstår kan det svårt att veta exakt hur man ska förebygga dem. Det är bra att se till att du har saliv i munnen så att eventuella stenar sköljs bort naturligt. Saliven skyddar även tänderna.
Har du problem med torr mun, till exempel på grund av att du tar läkemedel som har det som bieffekt, kan du använda hjälpmedel mot muntorrhet. De finns som sugtabletter, munsprej, tuggummi m.m. Fråga på apoteket så hjälper de dig. Tugga maten ordentligt när du äter. Det stimulerar salivutsöndringen. Du kan även öka salivmängden i munnen genom att tugga ett sockerfritt tuggummi (gärna ett med fluor som skyddar tänderna).
Undvik att bli uttorkad. Drick mycket vatten; framför allt om du har feber eller svettas mycket.
Är det någonting annat som du undrar över när det kommer till dina tänder och din munhälsa kan du kontakta oss, så hjälper vi dig.