fbpx

Tandskada

Det spelar ingen större roll om du har skadat dig, om en tidigare fyllning har lossnat eller någonting annat. Är tanden skadad behöver du vända dig till en tandläkare. Det är då hög tid för läkande.

Oavsett ålder, men oftast när vi är barn, råkar vi ibland ut för tandskador. Någonting händer – man slår sig på idrotten eller lekplatsen – eller att man satt tänderna i någonting alldeles för hårt. Det kan vara en bit eller en hel tand som skadats och rentav lossnar, vilket i sin tur kan resultera i smärta, svårigheter att äta, ett svullet och blödande tandkött och dylikt. Det är alltid viktigt att så fort som möjligt ta kontakt med tandvården vid skada, goda råd och nödvändig behandling är av största vikt för att minimera skadepåverkan och kunna återgå till det normala.

Exempelvis kan en skada på pulpan, alltså tandverven, leda till ordentlig smärta och då krävs oftast rotfyllning – i värsta fall till och med borttagning av tanden. Är du osäker på vad som egentligen hänt, var skon egentligen klämmer och vad du egentligen borde göra behöver du vända dig till en tandläkare och det i god tid innan det förvärras.

Behandling
Behandlingen genomförs efter en noggrann och individuell bedömning av vilken som lämpar sig bäst. Vissa parametrar, såsom om det är en permanent tand eller inte samt vad det är för typ av skada, påverkar så till den grad att det blir avgörande för om tandläkaren ska laga, rotfylla eller rentav dra ut tanden.

Anmäl skada
Skadar du din tand på jobbet kontaktar du Försäkringskassan för att få klarhet i frågan om allmän arbetsskadeförsäkring. Värt att notera är att du också ska anmäla en skadad tand till ditt försäkringsbolag, men en förutsättning stavas ”olycksfallsförsäkring”. Har du en sådan bör du anmäla skadan snarast möjligt. Du bör kolla upp villkoren för din särskilda försäkringsvariant då de kan variera.

dentme® eliminerar trånga väntrum och långa väntetider. Har du skadat tanden råder vi dig att ta kontakt med oss direkt, här får du snabb hjälp av legitimerade tandläkare. Mjölktänder eller permanenta tänder, vi tar oss tid för bägge. Hos oss är du trygg!