fbpx

Missfärgade tänder

Vita tänder är väl allas vår dröm – men hur ser vi till att det blir
verklighet? Jo, vi tar itu med det gula monstret, som ser till att
missfärga tänderna. Men det är inte monstret i sig som är boven,
utan vår förmåga att hantera det. Vi kan hjälpa dig få ordning på
dina missfärgningar.

Det är faktiskt i dina händer – du kan i princip avgöra hur mycket eller lite missfärgningar du får på emaljen. Det är visserligen väldigt vanligt att man får det, men visst innebär det inte att vi inte kan göra något åt dessa? 

Orsak
Man skiljer olika på olika typer av missfärgningar. De ytligaste missfärgningarna rör emaljen och beror på ätande, drickande eller rökning och är den lättaste att
behandla. Det finns också interna missfärgningar som uppkommer pga. störningar i tandens dentin, eller så beror det på att man tar en viss medicin som kan göra tänderna relativt gula. Med åldern är det vanligt att ha en kombination av yttre och inre missfärgningar. Det inre dentinet blir gulare med åldern samtidigt som man i flera år har ätit, rökt eller druckit på ett sätt som emaljen inte längre kan hantera. Emaljen blir tunnare och det gulare dentinet lyser igenom.

Det är som tidigare nämnt vanligt att man får missfärgningar, men bara för den
sakens skull ska man inte förringa det. Det kan nämligen ge en föraning om hur
tänderna mår, framför allt om det handlar om barn. I de fallen blir det ännu viktigare att ta kontakt med oss, inte minst då det kan bero på diverse tandskador.

Att tänka på
Kaffe, te och rödvin samt mat som godis, läsk och vissa bakelser kan i synnerhet
leda till missfärgning. I grova drag handlar det om mat som innehåller mycket syra, men som med allt annat kanske det inte går att eliminera någonting helt och hållet från sin meny av förtäring. Då är det åtminstone viktigt att minska antalet koppar kaffe eller inte äta godis lika ofta. Dessutom bör man tänka på hur man allmänt håller munhälsan god – nämligen genom tandborstning och tandtråd.

Även antibiotika, tobak och skadade tänder kan fungera som orsak till missfärgning, vilket gör det ännu viktigare att tänka på både det ena och det andra när man upplever att tänderna blir just missfärgade.

Behandling
Det finns olika sätt som din tandläkare kan behandla dina tänder vid missfärgning efter att först ha fastställt vilken typ det är. Det kan vara genom  att bleka tänderna, antingen hemma eller på en klinik. Ett annat sätt är att göra en professionell rengöring hos tandläkaren, där denne använder diverse instrument för att polera och ta bort ytliga fläckar. Allt sammantaget kan man säga att det går att behandla missfärgning, men att det – som med allt annat – är viktigt att vara steget före. Om du vårdar dina tänder, tänker lite extra på vad du äter och dricker, slipper du hamna i en sits där du måste behandla dem mot missfärgningar. Om det däremot är så att du faktiskt hamnat i en sits där du behöver göra något åt saken finns olika typer av behandlingar tillhands med goda behandlingsresultat.

Lev livet leendes 
Vi på dentme® hjälper dig från start till mål. Inga frågor är för dumma och med vår expertis får du skräddarsydd hjälp att uppnå ett vitare leende. Ta kontakt med våra tandläkare direkt genom telefonen och se till att du lever livet leendes, när som helst, var som helst.

Bli kontaktad när vi lanserar!

Snart öppnar vi dörrarna för Sveriges mest tillgängliga tandläkare.