fbpx

Missfärgade tänder

Missfärgade tänder är ganska vanligt. Det kan bero på många olika saker, till exempel missfärgningar från mat, dryck och tobak, ålder och sjukdomar. Tandvården kan behandla missfärgade tänder på flera olika sätt om du besväras av tändernas utseende. Din tandläkare kan även se om missfärgningarna beror på någon annan orsak som kräver tandvård.

Här får du veta mer om varför tänder blir missfärgade och hur du själv kan förebygga det.

Varför blir tänderna missfärgade?

Det finns flera olika orsaker till att dina tänder kan förlora sin naturliga vithet. Här är de vanligaste:

 • Mat och dryck. Färgstark mat, som till exempel blåbär, rödvin, curry och rödbetor. kan färga tandens yta. Man brukar säga att om mat kan lämna missfärgningar på textil kan den även missfärga tänderna. Olika livsmedel färgar tänderna på olika sätt, till exempel så förstärker tanninerna i kaffe och te de färgande egenskaperna i dryckerna så att färgerna lättare fastnar på tänderna. Både rött och vitt vin innehåller syra som påverkar tandens yta och gör den mer mottaglig för missfärgningar. Därför kan vin tillsammans med färgstark mat förstärka effekten av missfärgningar.
 • Tobaksprodukter. Snus, cigaretter och andra produkter som innehåller tobak missfärgar tänderna med tiden. Det är i regel de ämnen som finns i tobaken, exempelvis tjära, som orsakar missfärgningarna. Tobaksanvändning leder i regel till gula eller gulbruna tänder.
 • Syrliga drycker. Om du dricker någonting surt med ett lågt pH-värde fräter det på tandens emalj och gör den extra känslig för missfärgningar.
 • Mediciner. Både sjukdomar och läkemedel kan orsaka vad som kallas för inre missfärgningar. Det innebär att missfärgningen sker inne i tanden och inte på grund av starka färgämnen som lägger sig på tandens yta. Bland de mediciner som kan orsaka den här sortens missfärgningar finns viss antibiotika och antihistaminer. Den här typen av inre missfärgningar bör endast behandlas av tandvården.
 • Ålder. Våra tänder ändrar färg och blir mörkare i takt med att vi åldras. Det är en naturlig process som inte beror på missfärgningar; tandens emalj blir till exempel tunnare med åldern. Då syns det gulare tandbenet igenom och tanden kan uppfattas som missfärgad.
 • Dålig tandhygien. Att inte ta hand om sina tänder kan orsaka missfärgningar. Plackuppbyggnad orsakar fläckar på tänderna. Även syraattacker försvagar emaljen och gör den mer mottaglig för missfärgningar.

Behandlingar mot missfärgade tänder

Eftersom missfärgade tänder kan bero på olika orsaker finns det även olika sätt att behandla missfärgningarna. Vanligtvis försvinner lättare yttre missfärgningar med hjälp av tandborste och tandkräm. Sitter missfärgningarna djupt kan det behövas någon form av tandblekning. Handlar det om inre missfärgningar behöver tandvården undersöka orsaken bakom för att veta vilken behandling som är lämplig.

Ta alltid kontakt med tandvården om du tänker bleka dina tänder, även om du överväger att göra det på egen hand. Somliga produkter för tandblekning kan skada både tandens emalj och munnens slemhinnor under blekningsprocessen. Du bör till exempel inte bleka tänderna om du lider av ilningar i tänderna eller har skadad emalj. Tandvården kan även berätta mer om vilka produkter som kan vara skadliga.

Tandvården använder blekmedel som inte skadar tänderna utan som tar bort missfärgningarna på ett skonsamt sätt. Det finns några olika typer av behandlingar.

 • Plastskenor med blekmedel. Den vanligaste metoden för att bleka missfärgade tänder är att använda skenor fyllda med blekmedel. Först gör tandläkaren en avgjutning av tänderna. Utifrån avgjutningen skapas två plastskenor som sedan kan användas för att bleka tänderna hemma. Om du använder skenor och blekmedel får du tydliga instruktioner av din tandläkare hur du ska göra. I regel så använder du skenorna fyllda med blekmedel några timmar per dag under 14 dagar. Efter blekningen är det viktigt att du går på en efterkontroll så att din tandläkare kan se att allt har gått bra.
 • Laserblekning. Det går snabbare att ta bort missfärgningar med laser, men det är också en dyrare metod. Vid en laserblekning penslas varje tand med en blekgel och blir sedan belyst i intervaller. Innan blekningen är det viktigt att tandköttet är friskt och att eventuell tandsten har tagits bort. Om du gör en laserblekning är det viktigt att du undviker mat och dryck som kan ge missfärgningar i några dagar eftersom tänderna är extra känsliga efter behandlingen.

Handlar det om inre missfärgningar behöver tandläkaren undersöka vad de beror på. Ligger missfärgningen inne i tanden, till exempel på grund av att pulpan har skadats, behöver tanden blekas från insidan. Tanden borras då upp från insidan och fylls med blekmedel. Efter 1–2 veckor fylls tanden igen med en plastfyllning.

Så kan du förebygga missfärgade tänder

Du kan undvika att få missfärgade tänder genom att hålla en god munhygien och tänka på vad du äter och dricker. Här är några goda råd som hjälper dig att hålla dina tänder rena och fina.

 

 • Borsta tänderna i två minuter två gånger om dagen, och använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Gå på regelbundna besök hos tandhygienisten och tandläkaren för att ta bort beläggningar och tandsten.
 • Undvik mat och dryck som orsakar missfärgningar. Tänk även efter på hur olika livsmedel samverkar, till exempel kan syran i vin göra tänderna mer känsliga för missfärgningar, så det är bra att dricka vatten mellan vinet och maten. Att ha mjölk i te eller kaffe minskar den färgande effekten.
 • Skölj munnen med vatten efter att du har ätit eller druckit någonting surt. Du kan även använda ett miljövänligt sugrör när du dricker någonting som kan missfärga tänderna.
 • Dra ned eller sluta helt med att använda tobaksprodukter
 • Det finns många olika sorters tandkräm som tar bort missfärgningar. så kallad whitening-tandkräm. Den här sortens tandkräm ändrar inte tandens färg, utan innehåller oftast någon form av slipmedel som slipar bort missfärgningarna på tanden. En del av de här tandkrämerna innehåller grova slipmedel, eller höga halter av slipmedel, som sliter på tänderna. Det kan leda till skador på tänderna, och att tänderna blir känsligare för missfärgningar. Framför allt om du borstar väldigt hårt och ofta. En del whitening-tandkrämer använder andra metoder för att avlägsna missfärgningarna, till exempel genom att lösa upp dem eller genom att göra emaljen slätare så att missfärgningarna inte fäster lika lätt. Din tandläkare kan hjälpa dig med att hitta rätt sätt att själv ta bort missfärgningarna på tänderna.