fbpx

Ilningar i tänderna

De flesta människorna får ilningar någon gång i livet och ilningar kan uppkomma beroende på en mängd olika orsaker, bland annat när man utsätter tänderna för kyla/värme. Ilningar i tänderna upplevs ofta som en kall strålning i tanden. Smärtan kommer oftast plötsligt och går i det flesta fall över ganska fort. Om ilningarna inte är övergående, eller är så pass kraftiga att de påverkar din vardag, bör du ta kontakt med en tandläkare. Det är viktigt att utreda orsakerna till ilningarna så att man kan åtgärda problemet på rätt sätt.

Ofta upplever du ilningar i tänderna när du äter glass, dricker hett kaffe eller tuggar på någon sur godisbit. Ibland beror detta på att man har generellt känsliga tänder, men i andra fall finns tydliga faktorer samt orsaker ilningarna kan härledas till. Ilningarna kan påverka ens vardag, man blir orolig, och kan tvingas ändra levnadsvanor för att slippa besvär. 

Lyckligtvis finns det hjälp att tillgå och vi på dentme® tar gärna emot dig när det passar. Under besöket kommer tandläkaren försöka utreda varför det ilar samt fastställa vilken efterföljande behandling som krävs. 

Vad är ilningar i tänderna och varför uppstår de?
Tanden består av olika lager. Ytterst finns den hårda emaljen, som fungerar som ett skydd för resterande delar av tanden. Innanför emaljen finns hårdvävnad som heter dentin och längst in, i mitten av tandkronan, finns tandpulpan med blodkärl och nervtrådar. Pulpan skyddas således av dentinet, som i sin tur skyddas av den hårda emaljen.

Ilningar i tänderna uppstår när dentinet av olika anledningar blir exponerat, som vid exempelvis karies eller blottade tandhalsar. Pulpans nerver stimuleras och obehagliga smärtor i form av ilningar uppstår. De kan också bero på sprickor, frakturer och tandgnissel. 

Det är viktigt att man utreder besvären så att man kan få hjälp på rätt sätt. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med oss omgående om du får regelbundna problem med smärtor från ilningarna.

Vi på dentme® finns här för dig
Hos oss på dentme® finns tandläkare och tandhygienister som du kan tala med via appen. Efter utredning av orsaken till ilningarna, fastställs vilken efterföljande behandling som krävs. Ibland räcker det med att byta teknik vid tandborstning eller öka fluortillförseln i den dagliga munvårdsrutinen. Andra fall kräver mer omfattande åtgärder som nya fyllningar och/eller porslinskronor på tänderna för att motverka fortsatt problematik. Tack vare tillgängligheten kan vi även hålla kontinuerlig dialog och göra efterkontroller. På detta sätt är vi med dig hela vägen, från start till mål.

Bli kontaktad när vi lanserar!

Snart öppnar vi dörrarna för Sveriges mest tillgängliga tandläkare.