Att gnissla eller pressa tänderna är ganska vanligt. Eftersom det oftast inträffar när vi sover är det inte alltid som du är medveten om att du gör det. Du kan märka att du gnisslar eller pressar tänderna på att du får värk i käkarna eller spänningshuvudvärk. Det kan också märkas på att dina tänder nöts.
Här får du veta vad tandgnissling och tandpressning beror på och hur du kan få hjälp av tandvården.
Inom tandvården används begreppet bruxism som ett samlingsnamn för att gnissla och pressa tänderna. Symtomen visar sig på olika sätt beroende på om du gnisslar eller pressar ihop tänderna. Vanligtvis ger tandpressning mer besvär än tandgnissling.
Om du gnisslar tänderna kan du märka det på att tänderna slits mer än vanligt. Speciellt fram- och hörntänderna, till exempel kan kanterna på tänderna bli taggiga. Den här nötningen sker dock långsamt, även om du gnisslar tänder ofta. Om du sover bredvid någon kan den personen ibland höra om du gnisslar tänderna medan du sover.
När du pressar tänderna blir musklerna i käkarna överbelastade. Det här kan du känna av till exempel genom att:
Din tandläkare kan också upptäcka att du gnisslar eller pressar tänderna genom att se om dina tandytor slits mer än vanligt.
Det finns några olika anledningar varför någon gnisslar eller pressar tänder. Det är vanligt att det sker i vissa faser av sömnen, till exempel när du går från att sova djupt till att sova mer ytligt. Det kan även ske på dagen, till exempel när du är väldigt koncentrerad och anstränger dig. Den vanligaste orsaken till att pressa eller gnissla tänder är stress. Att vara utsatt för stress kan leda till att du pressar ihop tänderna på dagen och gnisslar tänder när du sover.
En annan anledning till att käkarna överbelastas på det här sättet är att bettet är fel. Det är få personer som har ett så kallat idealbett där alla tänder har en perfekt kontakt med varandra, och de flesta som har ett bett som inte är perfekt får inga besvär av det. Din tandläkare kan se om ditt bett ger dig besvär.
Behandling mot tandgnissling och tandpressning
Om du tror att du pressar eller gnisslar tänder eller känner av besvär kopplade till de problemen, kan tandvården hjälpa dig.
Det första tandläkaren gör är att fråga om dina besvär och kontrollera din mun och dina käkar. Tandläkaren undersöker till exempel hur stort du kan gapa och hur dina tänder har kontakt med varandra när du biter ihop och rör på käkarna.
Tandläkaren kan mäta hur dina tänder slits, till exempel genom att göra en gipsmodell av dina käkar eller ta bilder av dem. Det går även att göra tredimensionella bilder utifrån tandfotografier. Tandläkaren använder sedan det här för att kunna jämföra hur mycket tänderna slits mellan besöken.
Om du har besvär med tandgnissling kan en bettskena lindra. Det är en hästskoformad plastskena anpassad efter dina tänder som du sätter in i munnen när du lägger dig för att sova. Skenan avlastar käkens leder och muskler så att besvären minskar. Den skyddar även dina tänder mot slitage.
Det viktigaste är dock att ta itu med orsakerna bakom tandgnisslandet och tandpressandet. Tandvårdspersonalen kan bland annat hjälpa dig med avslappningsövningar som hjälper käkmusklerna att slappna av. Det är också viktigt att motverka den stress som eventuellt ligger bakom problemet.
Beror problemen på att du biter snett kan tandläkaren både bygga upp tänderna och slipa på emaljen så att bettet blir bättre. Då fördelas belastningen i ditt bett jämnare.
Skulle du känna att tändernas utseende har ändrats på grund av tandgnisslingen går det att göra fasader eller kronor som återskapar tändernas naturliga form.
Det är väldigt vanligt att barn gnisslar tänder mellan att de är 1 och 7 år gamla. Det beror oftast på att barnets bett håller på att utvecklas och på att nya tänder växer fram. Det kan låta väldigt högt när sovande barn gnisslar tänder men det leder sällan till problem.
Om du pressar eller gnisslar tänder på grund av stress är det viktigt att du tar itu med stressen, till exempel genom avslappningsövningar, stresshantering, coaching och se över livssituationen. Stress orsakar i regel fler problem än bara tandgnissling och tandpressning, och om du vänder stressen till avslappning är det inte bara dina tänder som mår bra av det.
Om dina tänder nöts för att du gnisslar tänder kan du motverka det slitaget på olika sätt, till exempel genom att undvika sura drycker och livsmedel som löser upp tändernas emalj. Skölj helst munnen efter att du har ätit eller druckit någonting surt. Fluortillskott hjälper också till att skydda tänderna på lång sikt.
Har du för lite saliv i munnen kan det också göra att dina tänder slits fortare. Känner du dig torr i munnen finns det receptfria medel som ökar saliven. Att tugga ett sockerfritt tuggummi brukar också stimulera salivutsöndringen i munnen.