Ett mycket bra sätt att skydda sig mot hål i tänderna är att tillföra fluor. Fluoret kan nämligen reparera ytliga skador på tänderna och förebygga att det uppstår nya angrepp. I dag är fluor ett av de viktigaste medel vi har för att skydda våra tänder.
Här får du veta hur fluor fungerar, hur en fluorbehandling hos tandläkaren går till samt vad du själv kan göra för att skydda dina tänder.
På många delar av kroppen finns det nyttiga bakterier som hjälper till att skydda oss mot olika saker. En sådan plats är i munnen där bakterier är viktiga för att skydda mot skadliga patogener. Även om det är bra att vi har de här bakterierna i munnen kan det uppstå situationer som skapar problem för tandhälsan, till exempel när vi äter mat som innehåller socker och kolhydrater. Då omvandlar bakterierna det till en syra som lägger sig över tänderna. Syran är viktig för bakterierna men den kan dessvärre luckra upp ytan på tänderna och med tiden ge upphov till hål i tänderna (karies).
Den främsta behandlingen mot kariesangrepp är fluor. Fluor är ett grundämne som förekommer i naturen. Det har den effekten att fluoret stabiliserar benvävnaden, stärker tänderna och gör dem mer motståndskraftiga mot kariesangrepp. Tandvården har använt fluor i över 70 år för att stärka och skydda tänderna. I dag ses det som det främsta sättet att skydda tänderna på.
Vi får i oss en viss mängd fluor via vattnet vi dricker och maten vi äter. Den mängden fluor är dock för liten för att ge tänderna ett tillräckligt skydd. Effekten är dessutom kortvarig och verkar bara lokalt just där fluoret tillförs. Därför behöver vi kontinuerligt komplettera med extra fluor för att skydda våra tänder.
Det kanske vanligaste sättet att tillföra fluor är genom att borsta tänderna med en fluortandkräm. Då hamnar fluoret direkt på tandytan och ger en riktad effekt som stärker emaljen. Andra sätt att tillföra fluor är genom exempelvis munskölj och tabletter. Ibland behövs det dock en fluorbehandling hos en tandläkare för att skydda mot och behandla karies.
Den som lider av en hög risk att drabbas av karies, ofta får hål i tänderna, redan har kariesskador eller som lider av blottade tandhalsar, kan behöva få en fluorbehandling hos sin tandläkare. Det innebär att det ges en intensivbehandling med fluor för att till exempel läka skador på emaljen eller för att ge tänderna möjlighet att lagra mycket fluor.
Det är tandläkaren som avgör om det behövs en fluorbehandling. Det finns två olika behandlingar att få på en tandläkarklinik:
Det går även att göra tandfyllningar med fluor. Då innehåller fyllningsmaterialet fluor som avges till tandemaljen runt fyllningen och även till saliven som för ut fluoret till de övriga tänderna.
Att fluor skyddar tänderna är vetenskapligt bevisat och sedan länge beprövat, men går det att överdosera med fluor?
Om fluorintaget är för högt under tandutvecklingsfasen när man är barn kan det uppstå en mineralstörning i tandemaljen. Det kallas för fluoros och visar sig i form av vita fläckar på tänderna. De fläckarna beror på att överskottet av fluor lagras i emaljen.
Fluoros är väldigt ovanligt i Sverige. Det fluor som tillsätts i vattnet och tandkräm är noga reglerat för att ge skydd utan att ge ett överskott av fluor. I de få fall som inträffar är fluorosen lindrig och fläckarna kan åtgärdas med microabrasion (en blandning av saltsyra som gnuggas mot tandytan).
Barn upp till 6 år bör använda barntandkräm med lite lägre fluorhalter för att undvika fluoros.
Den som gick i skolan mellan 60- och 80-talet kommer säkert ihåg fluortanten som kom och gav eleverna fluorsköljning. Fluortanten var i regel en tandhygienist eller en tandsköterska som kom ut till skolorna för att informera och genomföra fluorsköljningar. Orsaken till det här var att tandhälsan var så dålig fram till 60-talet att det behövdes lösningar för att förbättra den. Fluorsköljningarna lyckades och på 90-talet var tandhälsan så pass bra att fluortanten inte längre behövdes.
I dag finns det många bra och effektiva sätt att själv skydda sina tänder med fluor.
Har du några andra frågor kring fluorbehandlingar och var du kan få dem kan du kontakta oss.