fbpx

Corona gör att tandläkarbesöken minskar

Blöder ditt tandkött vid tandborstning eller när du använder tandtråd? Då är det ett tecken på en pågående inflammation i ditt tandkött, gingivit. Oftast märker man det tydligt då tandköttet är ömt, rött och svullet. Genom att förbättra munhygienen läker inflammationen oftast ut på någon till några veckor. Vid svårare inflammationsproblematik behövs undersökning samt adekvat behandling hos tandläkare och/eller tandhygienist.

Ett friskt tandkött karaktäriseras av den blekrosa färgen och dess stramhet. Ett inflammerat tandkött är däremot rött, svullet och blöder lätt när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Detta beror på bakteriebeläggningar som får sitta ostört och utföra en irriterande verkan på kroppens vävnader som då svarar med en inflammatorisk reaktion. Ett inflammerat tandkött som inte behandlas rätt kan i värsta fall leda till tandlossning. Misstänker du att ditt tandkött är inflammerat är det klokt att konsultera och rådgöra med våra tandläkare och tandhygienister på dentme®

Den vanligaste orsaken till ett inflammerat tandkött är en dålig munhygien. Det är viktigt att upprätthålla en god munhygienrutin genom att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och rengöra mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. På detta vis förhindrar man bakteriebeläggningar och tandsten på tandytor och längs tandköttet.

Andra orsaker kan vara tobaksbruk, hormonförändringar vid graviditet, receptbelagda mediciner, trauma och skavande proteser. Vid virusinfektioner är det även vanligt med blåsor runt och i munnen, detta kallas för afte. 

Hur uppstår inflammationen i tandköttet?
En tandköttsinflammation beror helt enkelt på att det samlats bakterier och tandsten på och runt om tänderna. Om bakteriebeläggningarna och tandstenen får ligga kvar leder detta till inflammationer i tandköttet som i sin tur kan leda till eventuell tandlossning. Vid tandköttsinflammation är sjukdomen begränsad till mjukvävnaden, medan tandlossning innebär att bakterierna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen. Tandlossning är ofta en långsam process och därför är det extra viktigt att sköta sina tänder och sitt tandkött för att förebygga problemen.

Är du gravid?
När du väntar barn kan du uppleva att tandköttet är inflammerat till och från. Detta beror på ökade hormonnivåer, som påverkar blodflödet i tandköttet och medför att vävnaderna blir känsliga. Är du däremot osäker på om inflammationen beror på hormoner eller bakterier så kan du boka en tid hos någon av våra tandläkare för att få hjälp och råd.

Hur ska man behandla ett inflammerat tandkött?
Det bästa sättet att undvika inflammationer i tandköttet är att upprätthålla en god munhygienrutin genom att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och rengöra mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Det finns även bakteriedödande gel och munskölj som kan hjälpa, dock ska de endast användas en kortare period om inget annat ordineras.

Har du problem med tandsten är det viktigt att du besöker en tandläkare eller tandhygienist regelbundet för en grundlig rengöring av dina tänder. Tandsten som ligger kvar en längre tid gör att käkbenet drar sig tillbaka, vilket gör att tändernas rötter får sämre fäste och det kan leda till tandlossning. Därav är det av största vikt att ta bort tandstenen så få fort som möjligt, så att man är ren och frisk i mun. 

Vi hjälper dig med ditt tandkött!

Regelbundna besök hos en tandläkare eller tandhygienist ökar chansen att upptäcka tandköttsjukdomar i tid. Om du har problem med tandköttet är det viktigt att du tar kontakt med våra legitimerade tandläkare och tandhygienister på dentme®. Hos oss får du hjälp med allt från undersökning till råd och tips om hur du enklast och bäst håller rent i munnen och hur du ska rengöra där det är svårt att komma åt. 

Det bästa av allt är att du slipper långa väntetider och får hjälp direkt, vi hjälper dig även att planera in ett fysiskt besök i närheten av dig för tandstensborttagning om det blir aktuellt. Det ska vara lätt att få den hjälp man behöver.