Om du ska genomgå en tandvårdsbehandling som kan vara smärtsam eller ge obehag kan du behöva bedövning och smärtlindring. Det finns flera olika alternativ, till exempel lokalbedövning, lugnande medel, narkos och hypnos.
Vad som fungerar bäst beror på situationen. Därför kommer din tandläkare att prata med dig innan om vad som passar dig bäst utifrån dina behov och den behandling du ska genomgå.
Här får du veta mer om vilka olika alternativ som finns för bedövning och smärtlindring vid tandvård, hur de fungerar och hur behandlingen går till.
Du kan få bedövning när du ska genomgå en behandling som kan göra ont eller kännas obehaglig. Bedövningen lindrar smärtan så att behandlingen upplevs som mer behaglig. Det är viktigt att det inte känns jobbigt att gå till tandvården. Den som är rädd för att det ska göra ont kan undvika att gå till tandläkaren och eventuella problem med tänderna kan bli värre om de inte åtgärdas.
När du får en bedövning ger den smärtlindring i några timmar. Det är vanligt med bedövning i samband med bland annat:
Barn får alltid bedövning vid tandvård eftersom det är viktigt att de inte har ont under behandlingen.
Om du inte vill ha någon bedövning är det viktigt att du pratar med tandläkaren om hur behandlingen ska utföras.
Det finns olika slags bedövning. Vilket alternativ som tandläkaren använder beror bland annat på vilken typ av behandling det rör sig om, din ålder och hälsa m.m.
Det vanligaste alternativet är lokalbedövning. Då sprutas ett bedövningsmedel in i det område som behöver bedövas. När bedövningen börjar verka känner du ingenting i det bedövade stället i munnen. Lokalbedövningen går till som så att tandläkaren eller tandhygienisten injicerar bedövningsmedlet. Sprutan har en tunn nål som inte känns så mycket.
Du kan även få en bedövningssalva före sticket som lindrar smärtan från nålen. En del tandvårdskliniker använder en datoriserad spruta som har en ännu tunnare nål och sprutar in bedövningsmedlet långsamt för att minska obehaget.
Vilket bedövningsmedel som används beror på din hälsa och på behandlingen. Det är vanligt med bedövningsmedel med adrenalin. Adrenalinet gör att bedövningsmedlet ger effekt snabbare. Det gör också så att blodkärlen drar ihop sig och risken för blödning minskar. För den som har hjärtproblem används bedövningsmedel utan adrenalin.
Det går också att injicera bedövningsmedlet direkt vid en nerv eller vid en nervansamling. Det kallas för nervblockad och bedövar ett större område.
En väldigt liten del av befolkningen kan vara överkänslig mot de vanligaste bedövningsmedlen. Tandläkaren kommer att fråga om du har upplevt besvär med lokalbedövning tidigare. För den som är överkänslig finns det alternativa bedövningsmedel.
Om du känner mycket ängslan och oro inför en tandvårdsbehandling kan tandläkaren föreslå att du får lugnande medel innan behandlingen. Det gör att du får lättare för att slappna av, vilket också lindrar smärtan eftersom smärtupplevelsen ofta blir högre om du är spänd och orolig. Lugnande medel hjälper dig också att glömma bort obehaget vid behandlingen.
Vilken typ av hjälpmedel tandläkaren använder beror på behandlingen samt din ålder och din hälsa. Olika typer av lugnande medel är bland annat:
För dig som har svår tandvårdsrädsla kan narkos vara ett alternativ vid tandvård. Det innebär att du blir sövd inför behandlingen och sover tungt under tiden den pågår.
Narkos kräver mer förberedelser inför behandlingen. Bland annat behöver du fylla i en hälsodeklaration som bedöms av en narkosläkare. Vilken typ av narkosläkemedel som används beror på vilken behandling det rör sig om, dina behov och ditt hälsotillstånd, hur länge behandlingen pågår m.m.
Du får inte köra bil eller några andra fordon under 24 timmar efter att du har fått narkos.
Hypnos är en annan metod som har använts under lång tid inom tandvården. Hypnos har visat sig vara effektivt mot tandvårdsrädsla och ängslan, men verkar även smärtlindrande och kan till och med minska blödning under behandlingen.
Hypnos är i grund och botten en djupare form av avslappning och ett sätt att flytta fokus från smärta och oro. I vårdsammanhang används hypnos på ett mycket professionellt sätt. Enligt svensk lagstiftning krävs det att den som arbetar med hypnos har en vårdyrkeslegitimation.
Om du vill veta mer om bedövning och smärtlindring vid tandvård kan du ta kontakt med din tandvårdsklinik. Du kan även kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.