fbpx

Bedövning och smärtlindring vid tandvård

Om du ska genomgå en tandvårdsbehandling som kan vara smärtsam eller ge obehag kan du behöva bedövning och smärtlindring. Det finns flera olika alternativ, till exempel lokalbedövning, lugnande medel, narkos och hypnos. 

Vad som fungerar bäst beror på situationen. Därför kommer din tandläkare att prata med dig innan om vad som passar dig bäst utifrån dina behov och den behandling du ska genomgå.

Här får du veta mer om vilka olika alternativ som finns för bedövning och smärtlindring vid tandvård, hur de fungerar och hur behandlingen går till.

När behövs bedövning?

Du kan få bedövning när du ska genomgå en behandling som kan göra ont eller kännas obehaglig. Bedövningen lindrar smärtan så att behandlingen upplevs som mer behaglig. Det är viktigt att det inte känns jobbigt att gå till tandvården. Den som är rädd för att det ska göra ont kan undvika att gå till tandläkaren och eventuella problem med tänderna kan bli värre om de inte åtgärdas.

När du får en bedövning ger den smärtlindring i några timmar. Det är vanligt med bedövning i samband med bland annat:

 • Om en eller flera tänder behöver tas bort
 • När ett hål ska lagas
 • Om en tandrot behöver behandlas
 • När en krona eller en bro ska sättas in
 • När tänderna skrapas på tandsten som ligger i tandköttsfickor
 • Vid operation i munnen

Barn får alltid bedövning vid tandvård eftersom det är viktigt att de inte har ont under behandlingen.

Om du inte vill ha någon bedövning är det viktigt att du pratar med tandläkaren om hur behandlingen ska utföras.

Hur fungerar bedövningen?

Det finns olika slags bedövning. Vilket alternativ som tandläkaren använder beror bland annat på vilken typ av behandling det rör sig om, din ålder och hälsa m.m.

Det vanligaste alternativet är lokalbedövning. Då sprutas ett bedövningsmedel in i det område som behöver bedövas. När bedövningen börjar verka känner du ingenting i det bedövade stället i munnen. Lokalbedövningen går till som så att tandläkaren eller tandhygienisten injicerar bedövningsmedlet. Sprutan har en tunn nål som inte känns så mycket.

Du kan även få en bedövningssalva före sticket som lindrar smärtan från nålen. En del tandvårdskliniker använder en datoriserad spruta som har en ännu tunnare nål och sprutar in bedövningsmedlet långsamt för att minska obehaget.  

Vilket bedövningsmedel som används beror på din hälsa och på behandlingen. Det är vanligt med bedövningsmedel med adrenalin. Adrenalinet gör att bedövningsmedlet ger effekt snabbare. Det gör också så att blodkärlen drar ihop sig och risken för blödning minskar. För den som har hjärtproblem används bedövningsmedel utan adrenalin.

Det går också att injicera bedövningsmedlet direkt vid en nerv eller vid en nervansamling. Det kallas för nervblockad och bedövar ett större område.

En väldigt liten del av befolkningen kan vara överkänslig mot de vanligaste bedövningsmedlen. Tandläkaren kommer att fråga om du har upplevt besvär med lokalbedövning tidigare. För den som är överkänslig finns det alternativa bedövningsmedel. 

Lugnande medel vid tandvård

Om du känner mycket ängslan och oro inför en tandvårdsbehandling kan tandläkaren föreslå att du får lugnande medel innan behandlingen. Det gör att du får lättare för att slappna av, vilket också lindrar smärtan eftersom smärtupplevelsen ofta blir högre om du är spänd och orolig. Lugnande medel hjälper dig också att glömma bort obehaget vid behandlingen.

Vilken typ av hjälpmedel tandläkaren använder beror på behandlingen samt din ålder och din hälsa. Olika typer av lugnande medel är bland annat:

 • Lugnande medicin i form av tabletter eller flytande mixtur. Medicinen har ingen smärtstillande effekt i sig men gör så att du slappnar av och känner dig lugnare under behandlingen. Medicinen påverkar även hur du kommer ihåg behandlingen.
 • Lustgas. Tandvården har använt lustgas i över 25 år. Det är en luktfri gas som gör dig avslappnad och får dig att känna dig väl till mods. Lustgasen har även effekten att kväljningar minskar och att själva bedövningen inte känns lika obehaglig.

Narkos vid tandvård

För dig som har svår tandvårdsrädsla kan narkos vara ett alternativ vid tandvård. Det innebär att du blir sövd inför behandlingen och sover tungt under tiden den pågår. 

Narkos kräver mer förberedelser inför behandlingen. Bland annat behöver du fylla i en hälsodeklaration som bedöms av en narkosläkare. Vilken typ av narkosläkemedel som används beror på vilken behandling det rör sig om, dina behov och ditt hälsotillstånd, hur länge behandlingen pågår m.m.

Du får inte köra bil eller några andra fordon under 24 timmar efter att du har fått narkos.

Hypnos vid tandvård

Hypnos är en annan metod som har använts under lång tid inom tandvården. Hypnos har visat sig vara effektivt mot tandvårdsrädsla och ängslan, men verkar även smärtlindrande och kan till och med minska blödning under behandlingen. 

Hypnos är i grund och botten en djupare form av avslappning och ett sätt att flytta fokus från smärta och oro. I vårdsammanhang används hypnos på ett mycket professionellt sätt. Enligt svensk lagstiftning krävs det att den som arbetar med hypnos har en vårdyrkeslegitimation. 

Att tänka på efter bedövningen

 • Bedövningen gör så att du inte har ont under behandlingen, men ibland kan du behöva ta smärtstillande läkemedel efter behandlingen, till exempel efter ingrepp som att ta bort tänder eller operationer i munhålan. Tandläkaren ger dig råd om vilka läkemedel du kan ta och hur länge du kan behöva ta dem efter behandlingen. Ibland kan du behöva ta en kombination av flera medel om du har mycket ont.
 • Bedövningen kan sitta kvar i någon timme efter behandlingen. Under den tiden bör du vara försiktig när du äter eller dricker. När du inte har någon känsel i munnen finns det en risk att du biter dig i läppen, tungan eller kinden. Barn som har fått lokalbedövning kan behöva hjälp så att de inte biter sig själva av misstag.
 • Om du får en bedövning i underkäken kan en del av tungan bli bedövad. Undvik då att äta någonting tills bedövningen har släppt.
 • Om du har fått någon form av lugnande medel ska du inte köra bil efter behandlingen. Det är vanligt att du känner dig trött av medlet samt får en försämrad reaktionsförmåga. Du kan behöva stanna kvar på kliniken i någon timme efter behandlingen beroende på vilket läkemedel du har fått.
 • Du ska inte äta någonting innan du blir behandlad med lugnande medel eller lustgas. Din tandläkare eller tandhygienist kommer att berätta för dig vad som gäller.

Om du vill veta mer om bedövning och smärtlindring vid tandvård kan du ta kontakt med din tandvårdsklinik. Du kan även kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.